Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Τίγρης και Δράκος



Crouching Tiger, Hidden Dragon

Αισθηματική, Δράσης, Έπος, Εποχής, Περιπέτεια | 2000 | 1ω 55λ | HD

Ο θρυλικός πολεμιστής Λι Μου Μπάι και η όμορφη πολεμίστρια Γιου Σου Λιέν βασανίζονται από την ανείπωτη κι ανεκπλήρωτη αγάπη. Εκείνος είναι αήττητος, εκείνη είναι η πιο διάσημη γυναίκα πολεμίστρια. Και οι δύο έχουν αγωνιστεί με αυτοθυσία για το δίκαιο του λαού τους. Ο Λι Μου Μπάι εμπιστεύεται στη Γου το αρχαίο σπαθί του, το μυθικό Πράσινο Πεπρωμένο, και της ζητάει να το παραδώσει ως δώρο στον σεβαστό Σερ Τε στο Πεκίνο. Εκείνη δεν θέλει να φύγει χωρίς εκείνον, αλλά δέχεται να το κάνει. Από την άλλη, η νεαρή και πεισματάρα αριστοκράτισσα Ζεν καταφθάνει, ύστερα από πολλά χρόνια παραμονής στις δυτικές επαρχίες, στο επιβλητικό Πεκίνο μαζί με την γκουβερνάντα της. Η εκπληκτική πόλη αποτελεί μια νέα αρένα για κοινωνικές κατακτήσεις, και η μητέρα της Ζεν επιθυμεί να την παντρέψει με έναν πλούσιο άνδρα. Όταν κάποιος κλέβει το σπαθί με τις πανάρχαιες δυνάμεις, η έρευνα της Γου την οδηγεί στα χνάρια της Ζεν.

Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας (Ταϊβάν), μουσικής, φωτογραφίας και σκηνικών. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, διασκευασμένο σενάριο, μοντάζ, κοστούμια και τραγούδι (A Love Before Time).
Χρυσή Σφαίρα ξενόγλωσσης ταινίας και σκηνοθεσίας. Υποψήφιο για μουσική.
Βραβείο Bafta ξενόγλωσσης ταινίας, σκηνοθεσίας, μουσικής και κοστουμιών. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, δεύτερο γυναικείο ρόλο (Michelle Yeoh και Ziyi Zhang), σενάριο, φωτογραφία, μοντάζ, σκηνικά, ήχο, ειδικά εφέ και μακιγιάζ/κομμώσεις.
Καλύτερη ταινία στα βραβεία Independent Spirit.
Βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Τορόντο.

Σκηνοθεσία: Ang Lee

Κύριοι Ρόλοι:
Yun-Fat Chow … Li Mu Bai
Michelle Yeoh … Yu Shu Lien
Ziyi Zhang … Jen Yu
Chen Chang … Luo Xiao Hu
Pei-Pei Cheng … Jade Fox
Sihung Lung … Sir Te

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου