Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Ο Πιανίστας



Βιογραφία, Έπος, Εποχής, Ιστορική, Πολεμικό Δράμα | 2002 | 2ω 23λ | HD

1η Σεπτεμβρίου 1939. Ο Αδόλφος Χίτλερ κάνει το πρώτο βήμα για τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, εισβάλλοντας στην Πολωνία. Ο κορυφαίος πολωνοεβραίος πιανίστας Βλάντισλαβ Σπίλμαν εργάζεται στο κρατικό ραδιόφωνο της Βαρσοβίας, το οποίο καταστρέφεται από μια βόμβα της γερμανικής αεροπορίας, την ώρα που εκείνος παίζει μια μελωδία του Σοπέν. Οι εξελίξεις είναι ταχύτατες, και σύντομα ο Σπίλμαν μαζί με την οικογένειά του βρίσκεται έγκλειστος στο γκέτο της Βαρσοβίας. Οι στερήσεις και οι κακουχίες ταλαιπωρούν όλη την εβραϊκή κοινότητα, και σύντομα αρχίζουν οι εκτοπίσεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για καλή του τύχη, ο Σπίλμαν γλιτώνει τη μοιραία μεταφορά σε στρατόπεδο συγκέντρωσης την τελευταία στιγμή. Για να επιβιώσει κρύβεται στα ερείπια της βομβαρδισμένης πόλης. Οι προπολεμικές γνωριμίες του σε μια ομάδα αντιστασιακών, αλλά κυρίως η βοήθεια ενός μουσικόφιλου γερμανού αξιωματικού θα του δώσουν την ελπίδα να τα καταφέρει.

Όσκαρ σκηνοθεσίας, πρώτου αντρικού ρόλου (Adrien Brody) και διασκευασμένου σεναρίου. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, φωτογραφία, μοντάζ και κοστούμια.
Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας (δράμα) και πρώτου αντρικού ρόλου (Adrien Brody).
Βραβείο Bafta καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας. Υποψήφιο για πρώτο αντρικό ρόλο (Adrien Brody), σενάριο, μουσική φωτογραφία και ήχο.
Χρυσός Φοίνικας στο φεστιβάλ Κανών.
Καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, πρώτος αντρικός ρόλος (Adrien Brody), μουσική, φωτογραφία, σκηνικά και ήχος στα Cesar. Υποψήφιο για σενάριο, μοντάζ και κοστούμια.
Καλύτερη ξένη ταινία στα David di Donatello.
Καλύτερη φωτογραφία στα Ευρωπαϊκά Βραβεία. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία και πρώτο αντρικό ρόλο (Adrien Brody).
Καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία στα Goya.
Καλύτερη ταινία και 8 ακόμα βραβεία στα εθνικά βραβεία της Πολωνίας. Υποψήφιο σε ακόμα 5 κατηγορίες.

Σκηνοθεσία: Roman Polanski

Κύριοι Ρόλοι:
Adrien Brody … Wladyslaw Szpilman
Thomas Kretschmann … λοχαγός Wilm Hosenfeld
Frank Finlay … Samuel Szpilman
Maureen Lipman … Edwarda Szpilman
Emilia Fox … Dorota
Ed Stoppard … Henryk Szpilman
Julia Rayner … Regina Szpilman
Jessica Kate Meyer … Halina Szpilman
Ronan Vibert … Andrzej Bogucki

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου